banner

Αρχική > Σκυριανή κουζίνα

Σκυριανή κουζίνα

Η Σκυριανή  παραδοσιακή κουζίνα είναι πλούσια και ενδιαφέρουσα. Ξεχωρίζει  για τα φρέσκα υλικά, τη γευστικότητά, τη διατροφική της αξία, την ποιότητα των υλικών της  και τη σοφία των παραδοσιακών συνταγών που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

 

Η Σκύρος φημίζεται για τα τοπικά προϊόντα της :

-  τα φρέσκα ψάρια, τα θαλασσινά και τον αστακό της

- τα κτηνοτροφικά και τυροκομικά προϊόντα της που χαρακτηρίζονται για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους. Από τα τυριά ξεχωρίζουν η γραβιέρα, η φρέσκια ή ξερή μυζήθρα και το ξινοτύρι (λευκό μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με ελαφριά ξινή γεύση)

- τα παραδοσιακά βότανα, θυμάρι, ρίγανη, κρίταμο

- το μέλι θυμαρίσιο, από πεύκο ή ρείκι με μεγάλη θρεπτική αξία

 

Φημισμένες είναι οι τοπικές πίτες:

Λαδόπιτα , φτιαγμένη με αφράτο ζυμάρι και σερβιρισμένη με σκυριανό τυρί

-Τεροπιτάρια (με τραχανά, ρύζι και μυζήθρα)

- Τραχανόπιτες και γαλατόπιτες

Η φάβα, η αστακομαρονάδα, και το ψητό, ή κοκκινιστό κατσικάκι με ρύζι ή μακαρόνια καθώς και οι παραδοσιακοί λουκουμάδες (με την τρύπα στη μέση).Με αυτό το γλυκό γίνονταν οι προσκλήσεις για ένα γάμο ή βάφτιση.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΑΑΠ ΣΚΥΡΟΥ»