Πέμπτη, 13 Δεκέμβριος 2018

«Το Ρεμπέτικο στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας»

Κατά την  12η ετήσια συνεδρίασή της, η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (4-9 Δεκεμβρίου 2017)  ενέκρινε την εγγραφή του Ρεμπέτικου στον  Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, μετά από εξέταση του υποβληθέντος φακέλου υποψηφιότητας.

 Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής UNESCO, η εγγραφή του ρεμπέτικου στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας επετεύχθη και χάρη «στον δυναμικό χαρακτήρα του, καθώς και στην εξέλιξή του σε ισχυρό σημείο αναφοράς για τη συλλογική μνήμη και ταυτότητα των Ελλήνων».

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται επίσης «η ποιοτική τεκμηρίωση του φακέλου (υποψηφιότητας) συνολικά και υπογραμμίζεται ότι η θερμή έκφραση υποστήριξης της υποψηφιότητας από την κοινότητα του ρεμπέτικου ανέδειξε συναρπαστικές προσωπικές αφηγήσεις, άμεσα συνδεδεμένες με το στοιχείο».

Προς επιβεβαίωση της σημασίας του γεγονότος για την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική προβολή της Ελλάδας Oργάνου Aξιολόγησης (Εvaluation Body) εκπαιδευτικά προγράμματα, η υποψηφιότητα του Ρεμπέτικου απέσπασε τον έπαινο του της Σύμβασης για την ποιότητα των δράσεων διαφύλαξης που σχεδιάζονται και ιδιαίτερα για την ανάδειξη του ρεμπέτικου και της πολυσχιδούς σημασίας του, κυρίως μεταξύ των νέων.

Στο 4:57 του trailer υπάρχει αναφορά από τον μουσικό υπεύθυνο κ. Σπύρο Γκούμα σχετικά με το Ρεμπέτικο σεμινάριο στην Σκύρο

Εκ του Δήμου

 

http://www.ert.gr/eidiseis/politismos/idisis/to-rebetiko-ston-katalogo-aylis-politistikis-klironomias-tis-unesco/

 

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 17 επισκέπτες και κανένα μέλος

Όροι Χρήσης

Το σύνολο του περιεχομένου και των παρεχόμενων υπηρεσιών αυτού του δικτυακού τόπου διατίθεται στους επισκέπτες και τους χρήστες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση και ενημέρωση.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχείο Σκύρου
Χώρα Σκύρου, 34007
Tηλ. +(30) 22223-50300
Fax +(30) 22220-91716
dimoskirou@0888.syzefxis.gov.gr